Protetik

Protetik är läran om hur man ersätter skadade eller förlorade tänder. Tänder kan ersättas med fasta konstruktioner som exempelvis kronor och broar, implantat eller avtagbara protester. Nedan kan du läsa om de olika alternativen.

Krona

En tandkrona är en konstgjord ersättning som täcker en del av tanden som tandläkaren slipar ned. Tandkronor används för att skydda och ersätta funktionen av den tand som är skadad eller väldigt lagad. Tandkronan cementeras fast ovanpå din existerande tand.

Bro

En bro kan vara en bra lösning om du har en lucka efter en eller flera saknade tänder. En bro innebär att du i tandluckan får en eller flera nya tänder fästa till granntänderna. För att fästa den nya tanden/tänderna måste man slipa på granntänderna för att sedan kunna sätta fast bron.

Protes

En tandprotes är en avtagbar tandersättning som kan ersätta några eller alla tänder i en käke. Protesen anpassas och tillverkas speciellt för dig och dina behov. Finns både med och utan metallklammrar. Klammrar används om du har någon tand, tänder att fästa protesen med.

Tandimplantat

De stora fördelarna med tandimplantat är att de, till skillnad från exempelvis löstagbara proteser eller bryggor, fästs i käkbenet. Det blir lättare att tugga och du slipper oroa dig för att de ska lossna. En annan stor fördel med tandimplantat jämfört med så kallade bryggor är att tandimplantaten inte kräver att du slipar och borrar i friska närliggande tänder. Tandimplantat funkar inte för alla. Boka in en konsultation hos oss så kollar vi möjligheterna för dig med implantat.

Viktigt att veta:

Implantat kan drabbas av tandlossning precis som vanliga tänder. Detta kallas periimplantit.
Man behöver precis som med vanliga tänder sköta om sina implantat. Det finns restriktioner gällande att operera in ett implantat. Tandimplantaten har en viss storlek och kräver en viss mängd ben på höjden och bredden i käkbenet för att man ska kunna operera in skruven. Rökning försämrar prognosen, patienter som röker har mycket lättare för att förlora sina tandimplantat genom periimplantit. Patienten kan initialt bita sig i kinder och läppar då munhålan och hjärnan inte vant sig vid den nya situationen. Implantat som opereras in växer fast i käkbenet och har inte samma mobilitet som en naturlig tand. Implantat har inte samma innervering som naturliga tänder vilket leder till att man inte har samma känsla för hur hårt man biter ihop. Det kan ta upp till 6 månader för en patient att vänja sig vid nya förhållanden i munhålan.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå